Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kognition pitkäaikaistutkimus on prospektiivinen kohorttitutkimus.*

Kätilöopistolla syntyi vuosina 1971 - 1974 1196 lasta, joilla oli ainakin yksi ennalta määritelty riskitekijä. Nämä olivat matalat kuntopisteet (Apgar-pisteet), alhainen paino, voimakas keltaisuus, äidin sokeritauti, tulehdukset ja neurologiset oireet. Nämä riskit on tunnettu vuosisatoja, mutta niiden vaikutusta aikuisikään ei ole tutkittu. Näitä lapsia on tutkittu ennalta määrätyn ohjelman muukaisesti.

Kohorttitutkimuksen vahvuus on siinä, että - toisin kuin poikkileikkaustutkimuksessa - tutkittavien ominaisuudet ovat tasapainossa. KOPUTUS-tutkimuksen kohdalla tämä tarkoittaa monien muiden samankaltaisten ominaisuuksien lisäksi sitä, että samalla pääkaupunkiseudulla asuvat vanhemmat saivat samanlaisia terveyspalveluita, synnytyssairaala oli sama kaikille, lapset saivat samat terveydenhoitopalvelut  ja kävivät jokseenkin samanlaisia kouluja. Esimerkki epätasapainossa olevasta tutkimuksesta olisi kuvitteellinen tutkimus jossa tutkitaan ihosyövän esiintymisen ja auringonpaisteen määrän suhdetta. Kansainväliseen tutkimukseen saattaisi sattumalta joutua paljon vaaleita suomalaisia edustamaan aluetta, jossa auringonpaistetta saadaan vähän ja monia mustaihoisia afrikkalaisia edustamaan runsaan auringonpaisteen aluetta. Koska musta iho on erinomainen suoja ihosyöpää vastaan, epäilemättä todettaisiin, että vähäisen auringonpaisteen Suomessa ihosyövät ovat yleisempiä, kuin runsaan auringonpaisteen Afrikassa. Johtopäätös olisi, että vähäinen auringonpaiste aiheuttaa ihosyöpää. Ei tainnut mennä oikein?

Kohorttitutkimuksen huono puoli on, että se on kallista ja vie paljon aikaa.

Kerran aloitettua kohorttia olisi siksi tärkeä seurata niin pitkään kuin mahdollista. Tähän toivomme myötämielisyyttäsi. Tämä tutkimus on mielestämme ainutlaatuinen ja tärkeä, eikä vastaavaa pystytä tekemään muualla moniin vuosiin.

Yhteenveto

  • Kohortti tarkoitti alunperin Rooman legioonan yksikköä, jossa oli noin 600 miestä. Kohorttijärjestelmä otettiin käyttöön Rooman tasavallan loppuvuosina.
  • Tutkimuksessa Kohortti (tutkimusaineisto) tarkoittaa tutkimukseen tietyin säännöin valittua ihmisjoukkoa, toisin sanoin se on suljettu joukko.
  • Kohorttitutkimus on retrospektiivinen, jolloin kohortti on määritelty jälkeenpäin, esimerkiksi jos tutkimusjoukkoon valittaisiin kaikki vuosina 1990-1995 poliorokotteen saaneet.
  • Kohorttitutkimus on prospektiivinen, jos kohortti määritellään etukäteen, esimerkiksi sisällytetään tutkimusjoukkoon kaikki, jotka tulevat saamaan poliorokotteen ensi vuonna.
  • Poikkileikkaustutkimuksessa valitaan tutkittavaksi kaikki tietyllä hetkellä tutkimukseen sopivat henkilöt, esimerkiksi sellaiset, joiden poliorokotuksen antamisesta kertovat sairauskertomukset löytyivät Helsingin terveyskeskuksesta.
  • Prospektiivinen kohorttitutkimus on luotettavimpia , ellei luotettavin, lääketieteessä käytössä olevia menetelmiä.

* Varoitus: Monimutkaista tekstiä