Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Rekisteritutkimukseen ilmoittautuminen on loppu

Rekisteriutkimus on oikeastaan oma kokonaisuutensa, mutta ei suinkaan eri tutkimus.

KOPUTUS-tutkimuksen idea on se, että syntyessäsi on tapahtunut jotakin.  Jotakin sellaista tapahtui, joka saattaa olla haitallista, mutta jonka vaikutusta aikuiseen emme oikeastaan ymmärrä.  Tässä tapauksessa rekisteritutkimuksen järki on siinä, että kontrollikäynnillä ja kyselyissä ei tule välttämättä puheeksi kaikki sellainen, jolla oikeasti olisi merkitystä riskien arvioinnissa.

Kaikkea ei edes voi muistaa, varsinkaan lapsuuden tapahtumia.

Taustaa:

Haluammepa vai ei, meistä talletetaan jatkuvasti suuri määrä terveystietoa viranomaisten tietokantoihin. Sellaiset asiat, joihin on saatu kansaneläkelaitokselta tai julkisesta terveydenhuollosta palveluita rekisteröidään. Tällaisia ovat korvatut lääkkeet, yksityisesti hankittu hoito ja tutkimus, kuntoutus, sairaslomat ja eläkkeet. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitää poistorekisteriä, johon kirjataan sairaalahoidot kestoaikoineen ja uloskirjoitusdiagnooseineen.

On paljon muitakin tietokantoja, joita voitaisiin yhdistellä sosiaaliturvatunnuksen avulla. Sellaisia tietokantoja ovat esimerkiksi verottajan, oikeuslaitoksen, poliisin, tullin, ajoneuvohallintakeskusken ja kunnallishallinnon tietokannat. Näihin meillä ei ole pääsyä, eikä myöskään kiinnostusta.

Tarkoituksemme on esimerkiksi KELA:n tietoja käyttäen vertailla, onko jollakin riskidiagnosilla ollut tähän mennessä iso vaikutus asioihin. Esimerkiksi sopii vaikkapa lääkkeiden kulutus. Tässä kuvitteellisessa tapauksessa vertaisimme vaikkapa kahdensadan keltaisena syntyneen, kahdensadan alle 2000 grammaa painaneen ja  kahdensadan vetailuhenkilön (verrokin) reseptillä määrättyjen, korvattujen lääkkeiden lukumäärää.

Kysymyksessä on siis puhdas ryhmien keskiarvojen - ei yksilöiden vertailu. Siitä ei tarvitse kantaa huolta, että tapaamisien yhteydessä ryhtyisimme käymään läpi lääkityshistoriaasi. Sellaisesta ei olisi mitään hyötyä.

Viranomaiset eivät luovuta mitään tietoja ilman kirjallista suostumustasi. Joudumme siis pyytämään tätäkin varten allekirjoitusta suostumuslomakkeeseen. Kuten muuallakin, tästä osasta kieltäytyminen ei tarkoita että ei voisi ottaa mukaan muihin osiin.

 

Rekisteritutkimukseen ilmoittautuminen on loppu